18. juni 2006

Stavanger-regionen må klare seg selv

Stavanger-regionen er direkte underfinansiert i forhold til statstilskudd og overføringer sammenlignet med resten av Norge. Og det gjelder faktisk på alle områder; forskning, helsevesen, kultur, veimidler, og sikkert på andre felt som ikke er så åpenbare. Jeg tror med sikkerhet at vi ikke på noe område får det vi burde ha fått fra staten, i forhold til innbyggertallet.

Det er Rogaland som ligger på toppen når det gjelder oppfinnere, men ikke på toppen når det gjelder tildeling av offentlige midler.

En vanlig konskevens av det å lykkes ville være at en ble belønnet og at politikerne ville se nytten av driftige entreprenører som fikk til verdiskapning. Verdiskapning som er til glede for vår region, Norge og for vår eksport.

Det ser ut til å bre seg en forståelse av at Stavanger-regionen klarer seg selv og at offentlige midler og tilskudd skal brukes på resten av Norge. Selv blant personer med innflytelse i Rogaland ser en ut til å slå seg til ro med dette "rogalandssyndromet".

Nå sist skulle det gis penger til Senter for Forskningsbasert Innovasjon(SFI), som gir inntil 10 mill. pr år i åtte år til prosjekter som virker lovende. Selv om Stavanger hadde prosjekt hvor 6 operatørselskaper, 3 serviceselskaper og 4 teknologibedrifter, samt 2 universitet i Texas, var vi ikke med ved tildeling. Trondheim fikk 7 tildelinger, Oslo 4, Tromsø 2 og Bergen 1. Det er vel ingen som er i tvil om hvor Djupedal kommer fra? Tidligere ble vi tilsidesatt ved søknad som del av Norwegian Centre of Excellence innen brønnteknologi, og ved UIS/Iris sin søknad om å være en del av Senter for Fremragende Forsking. På tross av at vi er mest innovative, blir vi tildelt minst. Men det er altså lokale krefter og oljemiljøene som gjør dette mulig.

Ellers får Helse Vest minst tildelt pr. innbygger av samtlige regionssykehus i Norge. Tror dere det er noen andre regioner som har foreninger som Sykehuset i Våre Hender, som må samle inn midler til nødvendig utstyr på sykehuset? Vi får minst til veibygging, til kultur og som sagt til forskning. Gapet opp til vinnerne i statlig tildeling er formidabel. Her belønnes inaktivitet og stakkarslighet.

To elementer ser ut til å være avgjørende for statlige tildelinger; For det første er det å ha regjeringsmedlemmer fra fylket ditt. Det andre kriteriet er å vise til hvor fælt det er der du bor, og at staten må komme og hjelpe. Vi taper kampen mot bl. a. trøndelagsfylkene, som tilsammen er litt større Rogaland. Vi får nesten ingenting, mens de får mangedoblet i forhold til det vi blir tildelt.

Å gå inn i fremtiden er litt av en utfordring med tanke på at vi ikke skal få vår rettmessige og nødvendige del av offentlige midler, bare fordi vi har et aktivt næringsliv som støtter gode tiltak og forskning i regionen. Vi vil i liten grad tiltrekke oss attraktive og ressurssterke personer/firmaer når de vet at regionen ikke prioriteres med midler. Mens de andre regionene rolig kan sitte og vente på midler bare ved å søke, har vi en kamp med tigging av midler til å få utvikling i det lokale næringslivet.

Jeg vil ikke håpe at vi også i fremtiden må se at offentlige midler sendes rundt til det ganske land, uten at vi får vår rettmessige del. Det kan ikke være velviljen til næringslivet alene som er avgjørende for hva vi skal leve av i fremtiden.

1 kommentar:

Arild sa...

Hei Holta,
Leit å høre at Stavanger topper den statistikken. Det synes jeg vi kunne vært foruten. Barnevernet har etter min mening feil fokus, og det rammer barn som sikkert fortsatt kunne vært en del av sin egen familie.

Lykke til med ditt videre arbeid for barns rettigheter, til glede for alle familier det måtte angå.