20. juni 2006

Hvordan kan vi tro på ekspertene?

Politikerne stilles overfor valg av stor økonomisk betydning og kanskje også med direkte ulemper for oss vanlig mennesker, basert på ekspertuttalelser. CO2-industrien, som jeg liker å kalle det, er snart like stor som de største handelsvarene på børsen. Og dette er altså en økonomisk belastning de rike landene må ta, basert på et føre var-prinsipp knyttet til Kyoto-avtalen.

Jordkloden varmes opp, og vi er inne i en klimaendring. Som om ikke jorden alltid har vært inne i en klimaendring? CO2 får skylden for oppvarmingen. Dette er det imidlertid delte meninger om, selv om det overveldende flertall av forskerne er tilhengere av CO2-teorien. Vi ble fortalt av de samme forskerne at når isen smeltet på Grønland og i Antarktis, ville havvannet stige. Nå er det visst litt ugreie med modellene deres. På tross av at isen på Grønland og isbreene på Svalbard trekker seg tilbake og blir mindre, stiger ikke havnivået likevel. Det har i stedet sunket med noen millimeter de siste årene. Golfstrømmen skulle angivelig miste sin kraft og snu lengre sør i Atlanteren og skape et kaldere klima for oss nordmenn. Nå tror en del forskere at heller ikke dette kommer til å skje.

På 60-tallet var ekspertene sikre på at vi gikk en ny istid i møte. Den ble avlyst på 80-tallet. Da var det global oppvarming som sto på ekspertpanelets agenda. Nå ymter noen om at vi kanskje får en kuldeperiode igjen, og at det er CO2 som kan redde oss fra en liten istid. Har dere hørt det før?

Jeg tror menneskets (homo sapiens) tilblivelse er justert en haug ganger. Ekspertene står på TV og forteller oss med den største selvfølgelighet om alt fra fargen på nesen til dinosaurene til hva tid det første mennesket gikk oppreist for første gang. (Det var forresten 6. mai kl. 1632, like etter middagen for 3.456 378 år siden.)

Kaffe var tidligere en uting å drikke. Nå er plutselig tre kopper kaffe til dagen bra. Men kun tre kopper. Samme hvor liten eller stor du er; 3 kopper. Før sa ekspertene at ved ryggplager skulle vi holde oss helt i ro og ligge stille. Nå skal vi bevege oss mest mulig.

Sånn kan en holde på i det uendelige. Det ville vært greit hvis vi ikke var nødt til å forholde oss til alt dette som ekspertene sier. Om du ikke gjør som ekspertene sier, får du kanskje ikke tildelinger og blir kanskje straffet. For i kjølvannet av ekspertutredningen følger det ofte lover. Det sørger alle slags organisasjoner for.

Selv om din logikk forteller deg at det som ekspertene har forsket seg frem til, ikke kan være riktig (noe som til alt overmål kan vise seg å være slik du tenkte), kan du ikke gå utenom deres systemer. Du må bare finne deg i det og vente til en ny ekspert finner ut at den forrige gjorde feil.

Denne manglende skepsis til eksperter irriterer meg litt. "Gjetteleksforskning" er vanskelig å forholde seg til.

3 kommentarer:

Laila sa...

Jasså, så mennesket gikk første gang oppreist den 6. mai kl. 1632, like etter middag for 3.456 378 år siden? Ha ha ha! Herlig :)
Et godt innlegg dette her, synes jeg. Virkelig verdt å påpeke det du skriver om, ja.

Anonym sa...

har svart deg på kommentaren din nå.

Nemo sa...

Noe som VIRKELIG skremte meg en gang var en pedagogisk leder i en barnehage som sa, mer eller mindre ordrett: "Jeg grøsser ved tanken på alle barna vi ødela før vi gikk over til dette [en ny teori] pedagogiske opplegget".

OK? Så de var med andre ord like sikre på å ha rett denne gang, som de var sist??

Ekspert-velde kan være livsfarlig. Ihvertfall når en blir alternativt tvunget/ikke stiller spørsmål ved hva man gjør!

God blogg, forresten. Herved linket.